7 snadných & chutných receptů s lososem

Úvod

Lámete si marně hlavu nad tím, na jaký způsob připravit svého oblíbeného lososa tentokrát? Tak už nemusíte. Máme pro vás 5 snadných, chutných a osvědčených losos receptů, které si můžete jednoduše připravit z pohodlní vašeho domova.
Losos není jen vyhledávanou pochoutkou, ale patří také mezi nejoblíbenější přírodní zdroje omega-3 nenasycených mastných kyselin, které jsou důležité pro zdraví srdce, mozku, zraku i imunitního systému. V dnešním článku vám proto ukážeme různé způsoby přípravy, které si zaručeně oblíbíte.

Receptů na lososa koluje po internetu opravdu nepřeberné množství. Vybrat si tak snáze můžete z receptů na pečeného lososa s kůží či bez nebo více zaexperimentovat a pustit se do lososa s chutnou omáčkou. Stejnou variabilitu najdete i v případě příloh, které lze k této rybě podávat. Nikoho tím pádem asi nepřekvapí osvědčené recepty na lososa s těstovinami či velmi oblíbená kombinace lososa s rýží. Většina konzumentů se však uchyluje ke klasice v podobě receptů na jednoduše marinovaného lososa. Aby pro vás orientace v tolika receptech nebyla natolik obtížná, rozhodli jsme se vám přichystat 5 osvědčených receptů a kombinací.

Kromě několika kulinářských tipů, se však také dozvíte zhodnocení toho, zdali konzumace lososa jako takového, stačí k pokrytí denního doporučeného množství omega-3 mastných kyselin.

Pečený losos recept:

Pečený filet z lososa s pečenou zeleninou a bylinkami na talíři – zdravé jídlo bohaté na omega-3

Jednoduchý pečený losos se zeleninou

I jednoduché recepty mohou stát za to. Tento pečený losos recept je toho důkazem. Nejen, že do sebe dostanete poctivou dávku zeleniny, ale navíc si i pochutnáte.

Ingredience:

  • 1 filet z lososa

  • 1 mrkev (nakrájené na kolečka)

  • 1/2 žluté papriky (nakrájená na kostičky)

  • 1/2 lilku (nakrájený na kolečka)

  • 1/2 červené cibule (nakrájená na měsíčky)

  • 1 lžíce olivového oleje

  • Sůl, pepř, čerstvé bylinky (např. rozmarýn nebo tymián)

Postup:

Předehřejte troubu na 180 °C.
Na plech rozložte nakrájenou zeleninu, pokapejte olivovým olejem a ochuťte solí, pepřem, případně bylinkami.
Promíchejte. Následně pečte 15 minut, poté přidejte filet lososa na plech.
Poté vraťte zpět do trouby a pečte dalších 15–20 minut, dokud losos není propečený a zelenina měkká.
Podávejte teplé. Dochuťte solí, pepřem a bylinkami.
Lze podávat například s opečenými bramborami.

Recept uzený losos

Recept na lososa s jednoduchou omáčkou

Obáváte se těžké a energeticky bohaté omáčky? Tak to rozhodně nemusíte. Tento losos recept s omáčkou je z jogurtu, česneku a spousty bylinek. Filetu z lososa tak propůjčí svěží chuť a hezky si sedne také se zeleninou, případně opečenými brambory.

Ingredience:

  • 1 x filet z lososa

  • 1/2 kelímku jogurtu (nebo zakysané smetany)

  • Pár kapek citronové šťávy

  • 1 malý stroužek česneku (nasekaný)

  • Sůl a pepř podle chuti

  • Čerstvé bylinky (např. kopr nebo petržel)

  • Libovolná zelenina či opečené brambory

Postup:

  1. V menší misce smíchejte jogurt, citronovou šťávu a nasekaný česnek.

  2. Osolte a opepřete podle chuti.

  3. Přidejte nasekané bylinky a dobře promíchejte.

Podávejte k upečenému nebo grilovanému lososu a příloze.

Losos recept s omáčkou

Recept na lososa s jednoduchou omáčkou

Obáváte se těžké a energeticky bohaté omáčky? Tak to rozhodně nemusíte. Tento losos recept s omáčkou je z jogurtu, česneku a spousty bylinek. Filetu z lososa tak propůjčí svěží chuť a hezky si sedne také se zeleninou, případně opečenými brambory.

Ingredience:

  • 1 x filet z lososa

  • 1/2 kelímku jogurtu (nebo zakysané smetany)

  • Pár kapek citronové šťávy

  • 1 malý stroužek česneku (nasekaný)

  • Sůl a pepř podle chuti

  • Čerstvé bylinky (např. kopr nebo petržel)

  • Libovolná zelenina či opečené brambory

Postup:

  1. V menší misce smíchejte jogurt, citronovou šťávu a nasekaný česnek.

  2. Osolte a opepřete podle chuti.

  3. Přidejte nasekané bylinky a dobře promíchejte.

Podávejte k upečenému nebo grilovanému lososu a příloze.

Losos s těstovinami recept

Recept na lososa s těstovinami

Kdo by nemiloval vůni Itálie? Těstoviny zbožňuje opravdu nespočet lidí na celém světě. Tento losos s těstovinami recept s kousky opečeného lososa posunete ještě o level výš.

Ingredience:

  • 150 g těstovin (např. penne nebo tagliatelle)
  • 1 filet lososa
  • 2 stroužky česneku (nasekané)
  • 200 ml smetany na vaření
  • 150 g cherry rajčátek (půlených)
  • Olej, sůl, pepř, čerstvá bazalka nebo petržel na ozdobu

Postup:

Uvařte těstoviny podle pokynů na obalu.
Na pánvi rozehřejte olej a přidejte nasekaný česnek, lehce jej orestujte do dozlatova.
Přidejte lososa a restujte 5 minut z každé strany, dokud není propečený. Dochuťte podle libosti.
Poté přidejte cherry rajčátka a smetanu. Míchejte asi 3–4 minuty, dokud omáčka nezhoustne.
Smíchejte s těstovinami a podávejte posypané čerstvou bylinkou.

Recept losos na pánvi

Losos „z jedné pánve“

Pokud hledáte snadný recept losos na pánvi, který budete mít rychle hotový, zkuste tento!

Ingredience:

  • 1 filet lososa

  • 1/2 ks menší cukety (nakrájená na kolečka)

  • 1/2 červené papriky (nakrájená na kostičky)

  • 1/2 cibule

  • 4 ks cherry rajčátek

  • 1 lžíce olivového oleje

  • Sůl, pepř, citron na podávání

Postup:

Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmažte cibuli dozlatova.
Přidejte cuketu a papriku, restujte cca 5 minut, dokud zelenina nezměkne.
Na závěr přidejte nakrájená cherry rajčátka.
Přidejte lososa na zeleninu, osolte a opepřete.
Přikryjte pánev a vařte na mírném ohni 8–10 minut, dokud se losos nepropeče.
Podávejte s plátkem citronu. Jako příloha se hodí kousek pečiva, šťouchané brambory či brambory pečené.

Marinovaný losos recept

Jednoduchý marinovaný losos s citrusovou marinádou

Tento marinovaný losos recept potěší všechny, kteří mají rádi výrazné, ale přitom jednoduché chutě. Marináda dodá masu svěžest a jemnou sladkost.

Ingredience:

  • 1 filet z lososa

  • 2 lžíce olivového oleje

  • Šťáva z 1/2 citronu

  • 1 lžička medu

  • 1 stroužek česneku (nasekaný)

  • Sůl, pepř

  • Čerstvý kopr nebo petržel

Postup:

Smíchejte všechny ingredience na marinádu a potřete jí lososa. Nechte odpočívat v lednici minimálně 30 minut.
Následně pečte v troubě nebo grilujte dle chuti. Podávejte například s rýží nebo salátem.

Křupavý lososový steak s kůží na másle

Křupavý losos s kůží na másle

Tento recept je ideální pro milovníky výrazné rybí chuti a dokonale křupavé kůžičky. Lososový steak připravený na másle vynikne svou šťavnatostí a jednoduchostí. Důležité je správné opečení z obou stran bez zbytečného přesouvání.

 

Ingredience:

  • 1 steak z lososa s kůží (cca 180–200 g)

  • 1 lžíce másla

  • sůl a pepř dle chuti

  • plátek citronu na podávání

Postup:

  • Steak z lososa pečlivě osušte papírovou utěrkou a osolte i opepřete z obou stran.

  • Na pánvi rozpusťte máslo na střední teplotu.

  • Vložte steak kůží dolů a smažte 5–6 minut, dokud nebude kůže zlatavá a křupavá.

  • Opatrně steak otočte a dopékejte další 3–4 minuty z druhé strany podle tloušťky masa.

  • Podávejte ihned s plátkem citronu a oblíbenou přílohou, například s vařenými nebo pečenými bramborami.

Je tedy denní dávka omega-3 mastných kyselin díky porci lososa na talíři bezpečně splněna?

 

Kéž by. Realita je bohužel taková, že konzumace ryb zejména v ČR je stále spíše nedostatečná. Doporučována je konzumace alespoň 2 porcí ryb týdně, avšak ryby se v našem jídelníčku vyskytují spíše svátečně. A dokazují to i data. Pro vnitrozemní státy není konzumace ryb natolik typická jako pro ty přímořské. Svou roli zde hrají také historické faktory, kdy tradiční česká kuchyně se více zaměřovala na jiné suroviny, než jsou ryby. S čímž souvisí také specifika přípravy rybích pokrmů a nízká údržnost ryb. V neposlední řadě jsou to také senzorické vlastnosti, kdy řada konzumentů ryby do svého jídelníčku nezařazuje na základě jejich specifických senzorických vlastností (chuť, vůně, konzistence). A v poslední řadě hraje svou roli i pořizovací cena. Tím pádem samotná strava rozhodně nemusí vždy pokrýt celkovou potřebu omega-3. 

 Otázkou také zůstává samotná kvalita ryb (v našem případě lososa). Kdy se farmový losos může poměrně značně lišit od toho divokého. Ať už v obsahu tuku, a tedy i množství ceněných omega-3 mastných kyselin, tak v chuti, barvě a samozřejmě i v ceně (farmový losos je podstatně dražší). Pro běžného konzumenta to může být další překážka, která ho od koupi a konzumace ryb může odradit. 

Je tedy na místě zvážit i jiné zdroje omega-3 masných kyselin, které vám pomohou zajistit jejich optimální příjem. Neboť jak již bylo řečeno v úvodu, omega-3 mastné kyseliny představují pro náš organismus nespočet benefitů, od protizánětlivého působení přes příznivý vliv na kardiovaskulární systém, funkci mozku, podporu duševního zdraví až po předpokládané pozitivní účinky v rámci dlouhověkosti.  Skvělou volbou jsou například produkty od Norsanu, které si zakládají na prvotřídní kvalitě omega-3. Dosti konzumentům tak může spadnout kámen ze srdce, pokud se trápí nedostatečnou konzumací těchto mastných kyselin. V tomto případě je kvalitní suplementace bezesporu na místě, neboť neideální poměr omega-3 / omega-6 trápí snad pomalu každého z nás.

Závěr

Představili jsme vám několik receptů, které jsou nejen jednoduché a chutné, ale také poměrně rychlé. Losos jako takový se dá poměrně hezky kombinovat s řadou surovin. Faktem však zůstává reálně malé množství zkonzumovaných ryb na každého z nás. Důvodem je hned několik faktorů, které zahrnují geografické rozložení, preferenci chutí, historický kontext či vyšší pořizovací cenu ryb. Dalším bodem je také samotná kvalita ryb, kdy farmový losos se může poměrně dosti lišit od toho divokého. Rozdílnost často spočívá i v obsahu omega-3 mastných kyselin, kvůli kterým lososa často konzumujeme. Jako jednoduché řešení se nabízí suplementace, která je v tomto případě rozhodně smysluplná. Správnou volbou jsou produkty od značek, které dbají na odpovídající kvalitu omega-3. Příkladem je firma Norsan, které kvalitu omega-3 mastných kyselin staví na první místo. Konzument si navíc přijde na své i pokud mu nevyhovuje klasická kapslová forma . K dostání jsou taktéž kvalitní tekuté omega-3 mastné kyseliny, které překvapí svou jemnou chutí, která je na míle vzdálená od té „rybinové“. Dostat do své stravy optimální množství kvalitních omega-3 mastných kyselin tak rozhodně nemusí být věda. 

Nejčastější otázky o lososu, omega-3 a doplňcích Norsan

Jaké je doporučené denní množství omega-3 pro dospělého člověka?

Podle evropských doporučení by měl dospělý člověk přijmout alespoň 250–500 mg EPA a DHA denně. V těhotenství, při zvýšeném stresu nebo srdečních potížích může být potřeba vyšší — až 1000 mg i více.

Kolik omega-3 obsahuje běžná porce lososa?

Ve 100 g divokého lososa se nachází přibližně 1,4 g omega-3, ve sádkovém lososu až 1,9 g. To zpravidla pokrývá denní potřebu.
Pro srovnání – 1 polévková lžíce Norsan Omega-3 Total obsahuje přibližně 2 g omega-3, což odpovídá plnohodnotné porci ryby.

Nejím často ryby – čím mohu omega-3 doplnit?

Skvělou alternativou jsou kvalitní doplňky stravy s omega-3. Norsan nabízí jak klasický rybí olej, tak i veganské varianty z mořských řas (DHA), ideální i pro vegetariány nebo alergiky.

Jaký je rozdíl mezi divokým a sádkovým lososem z hlediska omega-3?

Divoký losos mívá méně tuku, ale vyšší koncentraci omega-3. Sádkový bývá tučnější, ale může obsahovat méně hodnotných mastných kyselin, v závislosti na krmivu a podmínkách chovu.

Která úprava lososa nejlépe zachová omega-3 mastné kyseliny?

Nejvhodnější je pečení, dušení nebo vaření v páře. Naopak prudké smažení může množství omega-3 snížit.

Stačí jíst lososa 2–3× týdně, nebo je třeba omega-3 doplňovat?

Pokud jíte kvalitního lososa pravidelně, většinou to postačuje. Pokud ale ryby nejíte často, nebo máte vyšší potřebu (např. kvůli zdraví), může být doplnění omega-3 pomocí produktů Norsan velmi užitečné.

Jsou omega-3 od Norsanu vhodné i pro děti a těhotné ženy?

Ano. Norsan má speciální řadu Omega-3 Kids s příjemnou chutí pro děti, a také očistěné produkty vhodné pro těhotné, které přispívají ke zdravému vývoji mozku dítěte i zdraví maminky.